3 закуски без глутен и казeин

magiНа много хора е известна тъжната статистика, че през последните години расте броят на малки деца с различни алергии, прояви на аутизъм и хиперактивно поведение. Причините за тези състояния могат да се търсят в много насоки – от замърсената среда, индустриализираната хранителна верига, акумулираните от последните поколения токсини, които влияят генетично на всяко следващо поколение, стресът при бъдещите родители, медикаменти, употребявани от тях и/или от новородените и т.н.

 

Добрата новина е, че често пъти подобни състояния са предотвратими и обратими. По отношение на превенцията, препоръката ми към всяка двойка, която реши да има дете, е да отдели време за подготовка преди да прави опити за зачеване. В рамките на тази подготвока е добре бъдещите мама и татко да изчистят от натрупаните към момента телата и дома си (т.нар.детокс), да включат в храненето си пълноценни храни, които влияят благотоворно на имунната и репродуктивната система, да ограничат стреса в ежедневието си или да потърсят подходящи механизми, за да намалят влиянето му върху себе си. При тези условия бъдещите родители ще са в състояние да създадат оптималния генетичен материал, на който са спосбни телата им и значително ще намалят риска от генетични увреждания или други заболявания на бъдещото си дете.

Имайте предвид, че цикълът на пълно съзряване на мъжките и женските полови клетки е 4 месеца, така че е добре да следвате горните препоръки най-малко за такъв период, преди да започнете с опитите за създаване на потомство.

Ако сте пропуснали тази стъпка и поради една или друга причина вашето дете е диагностицирано с алергия, аутизъм или хиперактивно разстройство, не се отчайвате, защото все по-често в днешно време тези състояния са обратими и при правилно и навременно лечение, децата могат да водят напълно нормален и качествен живот.

Много често специалистите, които работят с подобни деца препоръчват временно прилагане на диета без глутен и без казeин. Въпреки че в медицинските среди все още се спори за ефикасността на тази диета, непрекъснато расте броят на случаите, докладвани от лекари и родители, на деца при които въпросната диета води до частично или пълно отпадане на болестната симптоматика.

Прилагането на подобна диета обаче не е лесно, особено при децата. Глутенът е протеин, който се среща в пшеничните култури (пшеница, ръж, овес, ечемик) и всички техни производни продукти, а казeинът е протеинът в млякото и на практика присъства във всички млечни продукти. Така от менюто на децата автоматично отпадат над 90% от готовите храни, които можете да закупите от магазина.

Това затруднява родителите, които трябва внимателно да подбират и често пъти сами да приготвят храната на децата си, за да избегнат попаднето в нея на двата нежелани белтъка. В същото време отпадането от менюто на две значими хранителни групи следва да се замести с подходящи алтернативи, за да няма в детското меню недостиг на ценни хранителни вещества.

Едно от предизвикателствата за родителите е да намерят алтернатива на закуските, които обичайно децата похапват в парка, на детската площадка или на път. Масово разпространените солети, царевични пръчици, бисквитки, кроасани и прочие очевидно не отговарят на условията без глутен и казаин.

За улесние на майките ви предлагам 3 подходящи рецепти за закуски, които със сигурност ще се харесат на малките палавници. Дори вашето дете да не се нуждае от специална диета, можете да разнообразите менюто му с тях, тъй като полезността и хранителната им стойност е в пъти по голяма от тази на готовите закуски от магазина.

crackersХрупкави бисквитки (крекери)

Продукти :

- 1 чаша брашно от елда (или друго безглутеново брашно)

- ½ чаша суров слънчоглед

- ½ чаша сурово тиквено семе

- ½ чаша белен сусам

- ¼ чаша ленено семе

- ¼ чаша зехтин

- 1 ¼ чаша вода

- 1 ч.л. морска сол

- 1 с.л. мед, разтворен в 2-3 с.л. вода

Приготвяне:

В дълбока купа смесете всички семена и отделете 1 шепа за по-късно. Към купата добавете брашното и солта и разбъркайте.

Смесете зехтина с водата и добавете към сухите съставки. Разбъркайте до получаване на гъста смес.

Застелете широка тава с хартия за печене. Изсипете сместа и с помощта на шпатула разстелете на много тънък пласт – около 0,5 см.

Печете в предварително загрята фурна на 150 С около 25 минути. Извадете тавата и нарежете блата на квадрати. Намажете го с разтворения във вода мед и поръсете с предварително заделените семена.

Върнете крекерите във фурната и печете още половин час, докато станат хрупкави. След като изстинат, съхранявайте в плътно затворена кутия.

 

banana-pancakesjpgБананови палачинки

Продукти (за около 20 палачинки):

- 4 добре узрели банана

- 4 яйца от свободни кокошки

- ¾ чаша безглутеново брашно (напр. оризово или нахутено)

- 2 с.л. кокосово масло (разделени)

- 1 ч.л. канела
 

Приготвяне:

Намачкайте банана на пюре. Разбийте яйцата с вилица. Смесете пюрето, яйцата, брашното, канелата и 1 лъжица кокосово масло и разбъркайте до хомогенна смес . За улеснение можете да използвате кухненски блендер.

Заграейте тигана на среден огън, намажете дъното с кокосово масло и започнете да изсипвате от сместа с малък черпак. Можете да приготвяте по няколко палачинки едновременно. След като палачинките се стегнат и запекът от едната страна, обърнете на другата с помощта на дървена шпатула и изчакайте да придобият златист цвят. За най-добър ефект дръжте котлона на ниска до средна температура. Палачинките са еднакво вкусни и топли и студени.

 

muffinsСолени мъфини

Продукти (за 6 до 8 мъфина): 

Сухи:

- 1 чаша готова смес от безглутенови брашна (Готови смеси се продават в био магазините. Може да си направите такава и сами като смесите 2 безглутенови брашна напр. брашно от елда и брашно от ориз, и добавите 1 ч.л. ксантанова гума. Ксантановата гума е полизахарид, който се използва в безглутеновите печива и намалява разпада. Може да я откриете в повечето био магазини. Една разфасовка ще ви стигне за доста безглутенови печива.)

- 1 ч.л. сода

- 1/2 ч.л. сол

Течни:

- 1 чаша кокосово мляко или ядково мляко (Кокосово мляко в консерви можете да намерите в почти всики големи супермаркети. Ядково мляко можете да закупите от магазините за здравословни храни или да си приготвите сами.)

- 1/3 чаша зехтин

- 1 яйце
 

Добавки:

- 1 тиквичка, настъргана

- 2 с.л. сушени домати, накиснати във вода

- 2 с.л. суров слънчоглед

- ½ чаша обезкостени маслини, нарязани

- 1-2 стърка пресен босилек
 

Приготвяне:
 

В голяма купа смесете сухите съставки, а в малка – течните. Изсипете течните съставки при сухите, сложете добавките и разбъркайте.

Разпределете сместа във форми за мъфини. Печете 25 мин на 180 С.

Автор на материала е Магдалена Пашова, хранителен терапевт, завършила Kанадски Институт по Холистично Хранене. Повече за нея може да научите на www.zdravismagi.com 

 

Free business joomla templates